Assertiviteit, wat is dat eigenlijk?

Verhouding tussen verschillende communicatievormen

Deze blog staat vol met het woord assertiviteit en alles die ermee te maken heeft, maar assertiviteit, wat is dat eigenlijk? Deze vraag beantwoord ik voor jou. Zo kom jij te weten volgens welke vorm je communiceert.

Assertsiviteit, what’s in a name?

Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie en slaat op hoe je omgaat met anderen. Een korte definitie van assertief handelen is opkomen voor jezelf maar met respect en zonder de ander te kwetsen. Het is dus een vorm van communiceren of handelen, niet persé een karaktereigenschap.

Klinkt allemaal goed en wel, maar assertief handelen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je manier van communiceren is afhankelijk van je karakter(eigenschappen). Sommige karaktereigenschappen zorgen ervoor dat je jezelf constant moet uitdagen en uit je comfortzone moet kruipen om assertief te handelen. Ik denk aan eigenschappen zoals verlegen, introvert, niet sociaal…

Volgens welke vorm communiceer jij?

Communiceren kan op verschillende manieren. Om deze te definiëren bestaan er vier communicatievormen. Assertiviteit behoort tot één van de vier communicatievormen. Naast assertiviteit heb je nog agressief, passief en passief-agressief. Hoe communiceer je volgens de verschillende vormen? Dat zie je hier kort uitgelegd:

  • Agressief: ik win, jij verliest
  • Passief: jij wint, ik verlies
  • Passief agressief: jij verliest en ik verlies
  • Assertief: ik win en jij wint

De figuur bovenaan geeft duidelijk weer hoe deze verschillende communicatievormen zich verhouden tegenover elkaar. Zoals je kan zien is assertief communiceren de meest ideale vorm. Je laat je eigen belangen niet vallen, maar laat die van de ander ook niet vallen. Klinkt dat niet als de ideale wereld mocht iedereen op deze manier communiceren? Welke vorm van communiceren past het best bij jou? Laat het weten in de reacties!

Volgens welke vorm communiceer ik?

Een jaar geleden ging ik mijn vorm van communiceren als volledig passief omschrijven. Tegenwoordig durf ik mezelf al wat assertiever te noemen.

Vanwaar die evolutie? Door te gaan studeren. In mijn studierichting, communicatiemanagement, word ik constant uitgedaagd om uit mijn comfortzone te kruipen. Door presentaties te geven, te bellen, te bloggen, te vloggen… Als schoolopdracht ben ik deze blog opgestart. Dit helpt me ook met assertief te handelen. Hoe meer ik assertief handel, hoe meer het een automatisme wordt. Dat is mijn ultieme doel.

Wil jij ook assertiever handelen, maar weet je niet hoe je eraan kan beginnen? Lees dan mijn eerste blogpost! Hierin geeft ik meer uitleg over het stellen van doelen om zo assertief te handelen en uit je comfortzone te kruipen.

Greets Leontien!  

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

  1. Dina Vandenbroucke

    Super interessant!! Volgens mij val ik ook onder de communicatievorm assertief :))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *